Wang Yen-nien

 

Copyright © 2008 Yen-nien Cultural AssociationWang Yen-nien, 91 jaar, Taipei 2005
Copyright © 2008 Yen-nien Cultural Association

De Meester van een generatie: een korte biografie van Wang Yen-nien (1914-2008)

 

De gerespecteerde Meester Wang, heeft de naam “Yen-nien” gekregen", zelf koos hij de naam “Yongkang”, en zijn bijnaam was “Fushou”.nadat hij zijn Taoïstische studies begon in 1940 in de ‘Gold Mountain Daoist School of Internal Alchemy, werd hem de naam “Shang Shouzi” gegeven.

Meester Wang, geboren in Taiyuan City, Shanxi Province in 1914, overleden in Taipei op 4 mei 2008 op de leeftijd van 94 jaar.  Hij was meer dan zestig jaar één met de Yangjia Michuan Taijiquan en de Taoïstische leer.
In zijn jeugd hield Wang ervan om gevechtssporten te beoefenen met de nadruk op de voortdurende en toegewijde praktijk van Shaolin Quan en Xingyi Quan vaardigheden.
In 1932 werd hij leerling van de beroemde martial arts meester Wang Xinwu door introductie van zijn Xingyi quan leraar Mu Xiuyi, dan werd hij secretaris voor de overheid in de provincie Shanxi en begon de studie Taijiquan onder zijn leiding.

Na het behalen van de graad tweede luitenant in de Shanxi Provinciale Militaire Academie in 1937, vocht Meester Wang in de Sino-Japanse oorlong onder Yan Xishan, tot de nederlaag van Japan in 1945, achtereenvolgens als peloton leider, compagniescommandant, bataljonscommandant en regiment kolonel. Omdat hij uitblonk in de Japanse, Russische en Amerikaanse geweer technieken, bracht hij een deel van de oorlog door in het onderwijzen van  geweer vaardigheden op de Shanxi provinciale Militaire Academie.

Copyright © 2008 Yen-nien Cultural AssociationCopyright © 2008 Yen-nien Cultural Association

In 1945, toen meester Wang Yen-nien  een politiechef in de provincie Shanxi was, stelde  zijn Taoïstische leraar, de bekende Master Zhang Maolin (Taoïstische naam "Wuxing", wat in het Engels betekent "vormloze")  hem voor aan Zhang Qinlin, de Grootmeester van de Yangjia Michuan School van Taijiquan. Meester Wang werd zijn gezworen student, en Zhang leerde hem de verborgen traditie van de Yang familie. Zhang zou hem vaak vertelt hebben:  "Jij en je oudere medestudent Su Qigeng zijn de enigen aan wie ik de volledige kennis van de Yangjia Michuan Taijiquan School bijbreng; koester wat je leert." Su Qigeng viel in de strijd bij de verdediging van de stad Taiyuan. De andere discipelen van Zhang, zoals "Mr Invincible in drie provincies" Hu Yaozhen, Hebei's Wang Shanzhi en Li Yunlong, Shanxi's Liu Zhiliang, en Jiangsu's Cheng Man-ching, die later naar Taiwan kwamen met de nationale overheid en allen fervente volgelingen  waren van tuishou, maar niet in staat waren om het geheim van de verborgen traditie van de Yang familie te verkrijgen.

 
Photo Yan Xishan (1938)
Photo published with permission, Yan Buochuan Fondation

In 1949, in het kielzog van de Chinese burgeroorlog tussen de communisten en nationalisten, verliet Wang Zhang Qinlin en volgde Yan Xishan (Premier en Minister van Nationale Defensie) van de nationale overheid en vestigde zich in Taiwan. Een jaar later, in 1950, begon hij Yangjia Michuan taijiquan te onderwijzen op het land dat behoort tot het hedendaagse Grand Hotel en de site van de Shanxi Taiyuan 500 Martyrs Shrine, al snel groeide het aantal studenten rond hem.
In 1960, op uitnodiging van de heer Chen Pan-ling, werd  Wang Yen-nien de mede-initiatiefnemer en hoofd instructeur van de eerste gespecialiseerde taijiquan Taiwan organisatie ooit, de Chinese Taijiquan Club. Drie jaar later, in 1963, werd Master Wang ook nog adviseur en hoofd coach van het comite van het Taijiquan Wetenschappelijk Onderzoek, in het kader van de Sino-Amerikaanse Culturele & Economic Association( Liang Han-Tsao was directeur, terwijl Han Zhensheng de post van voorzitter bekleedde.)

Van 1966 tot 1975 diende  Wang Yen-nien als executive director en voorzitter van de begeleidingscommissie van de Chinese Taijiquan Academic Research Society. (Han Zhensheng behield de post van voorzitter.)

Photo Wang Yen-nien,  Taipei, 1960s?  Copyright © 2008 Yen-nien Cultural Association

In 1975, bekleedde hij diverse functies binnen het ROC Nationale T'ai Chi Ch'uan Association (eerste voorzitter: Han Zhensheng), waaronder die van vice-directeur, voorzitter van de coachingcommissie en hoofdscheidsrechter. In december 1986, nadat de toenmalige voorzitter Algemene Shi Jue overleed, was meester Wang gekozen tot de vijfde voorzitter van de vereniging. In 1990 trok hij zich terug als voorzitter, maar werd levenslange erevoorzitter van de Nationale ROC T'ai Chi Ch'uan Association (die inmiddels is omgedoopt tot ROC National T'ai Chi Ch'uan Federatie).

In 1989 richtte hij het European College voor Yangjia Michuan Taijiquan Docenten op, en in 1992 de Amerikaanse Yangjia Michuan Taijiquan Association. In 1998 ontving hij de Chinese Martial Arts Award, een prijs uitgereikt door de Global Chinese Culturele Awards.

 

In 2005, nam Wang de volgende beslissing: de  ROC (Taiwan) Nationale Yangjia Michuan Taijiquan Association, met als doel het vereeuwigen en verspreiden van de Yang familie verborgen traditie taijiquan. In 2006 reikte het Franse ministerie van Sport, een gouden medaille uit aan Master Wang Yen-nien voor zijn lifetime achievement en bijdrage aan de culturele verrijking in Frankrijk.

Meester Wang Yen-nien was gedurende 55 jaar aktief als leraar van Yangjia Michuan Taijiquan en gedurende twee decennia, van 1981 tot 2001, bezocht hij op geregelde basis Europa en de Verenigde Staten om er de studenten de juiste instructies te geven.  Hij bleef les geven in zijn school in Taipei, de Yen-nien Daoguan, tot 2006, tot hij ziek werd door nierfalen. Tot zijn door in 2008 bleef hij een spirituele en bekwame gids voor zijn naaste leerlingen en studenten.

 

 

Voor het behouden en doorgeven van de ware essentie van de Yangjia Michuan Taijiquan School en handhaven van de reputatie van “Yang-Without-Enemy”, heeft  Master Wang besloten om instuctieboeken te publiceren over de praktijk van verborgen de Yang familie traditie, zodat het  altijd kan worden doorgegeven aan toekomstige generaties.Master Wang was echt een internationaal bekende Taijiquan master met studenten over de hele wereld. Hij was zeer gedisciplineerd  met toewijding en begrip naar anderen toe, hij behandelde de mensen vriendelijk en met mededogen. We kunnen allemaal leren van zijn voorbeeldige stijl, die kan worden samengevat met de zin"do more, talk less."